"Pastor Friné"

Denna berömda man i hela Frinnarydstrakten var just berömd för sin predikan på vers.
Från begynnelsen hette han Johan Aron Adolfsson, men bytte sitt efternamn efter sin hemsocken.Kanske hade pastor Friné den första trehjuliga cykeln i hela världen, ja vem vet?

:: Lars ::
Fotografier från Sunhult

Nio fotografier, alla tagna av fotograf Leif Wirén från Hollsbybrunn i mitten av 1960-talet, kanske visar några miljöer som inte synes idag.
Bland annat några trevliga bilar, varav lastbilen troligen är en Opel. Vad vrålåket utanför Vintergården är något, det vet jag inte.Söljen med bryggan nedanför VintergårdenLite annan vinkelLastbilen utanför restaurangenHembygdsparkenInfarten söderifrånVintergården. Känns bilen igen?VintergårdenVintergårdenBrunte, eller vad hette denna häst? Kanske du kommer ihåg den från 60-talet?

:: Lars ::
Sjön Söljen

Så kommer jag till sjön Söljen vid Sunhultsbrunns västra sida. Här är de gott om vykort utgivna. Flera av korten kanske inte ens givits ut utan finns bara på förslagsstadiet. Men, de är trevliga ändå.33 vykort allt som allt har jag just nu. Lägger in två till nedanför som kan vara Söljen men troligare är Solgen som ligger strax intill Eksjö.

Mycket nöje med att se igenom alla 170 vykorten från Sunhultsbrunn och dess omgivningar.

:: Lars ::


Sunhults omgivningar

Ett antal vykort jag har är inte tagna i de centrala delarna av by Sunhultsbrunn, utan i dess närhet. Några går att härleda, andra inte. Här behövs din insats som vet hur det ser ut idag, och eventuellt var kortet är taget.Sunhultsby står det, men är det norra Sunhuts by eller kanske södra Sunhults by? Jag vet inte.Man ser ett hus ovanför backen, men var är det taget?Detta lär vara södra Sunhult.Ett hus, en landsväg. Kan det vara gamla landsvägen igenom Sulhultsbrunn?Samma ställe för fotograferingen som förra kortet.Denna gran trodde jag var "Sunhultsgranen". Men så är det inte. Den kan ha stått var som helst i omgivningarna av byn.Strax intill Söljen misstänker jag.Sjöafallsvägen.Sjöafall.Intill Sjöafall någonstans.Vallstorp.Vägen söderut i Sunhult mot Vallstorp.

Jaa, en del kort är svårplacerade, i alla fall för mig.
:: Lars ::

Interiörer i Sunhultsbrunn

Det är inte bara utanpå som fotograferna varit duktiga på att fotografera. Även invändigt var de på hugget. Elva bilder har jag hittat som visar från bland annat Brunnssalongen, Restaurangen och Vintergården.
Miljöerna känns kanske inte igen idag. Mycket har säkert hänt sedan dessa bilder togs. Flera av vykorten är troligen bara förlagor som aldrig kom i produktion.

:: Lars ::


Vrangsjö säteri

Detta säteri ligger bara någon halvmil söder om Sunhultsbrunn. Bostadshuset ligger på en kant med fantastisk utsikt över dalen ner mot Aneby. Vackra dagar är jag säker på att människor bara sitter och drömmer sig bort där.En ståtlig byggnad.

:: Lars ::
Frinnaryd - grannen i väster

Måste ju bara lägga ut några inscanningar av miljöer från huvudorten i socknen.Med tanke på att Frinnaryd ligger utmed järnvägen så misstänker jag att det givits ut fler vykort härifrån än de c:a 170 jag har över lilla samhället Sunhultsbrunn inkl. sjön Söljen.
Dessutom tror jag att alla samhällen har sin samlare av vykort, eller vad tror du?

:: Lars ::
Källan, hälsokällan eller brunnssalongen

Kärt barn har många namn. Denna källa ligger intill Brunnsgården inte långt från Vintergården.

Dessa 4 kort har jag idag.

:: Lars ::
Vintergården

Om det är något motiv som är avbildat mer än något annat i Sunhultsbrunn, så är det Vintergården med sitt vackra läge ovanför sjön Söljen. Just Söljen är ett annat stort område med många vykort utgivna, men de får du se vid ett annat tillfälle.

Och till slut en bild som verkligen ger skäl till namnet Vintergården. Fler bilder från denna plats finns det säkert, men det får jag återkomma med nr jag fått tag på den/dem.

:: Lars ::
Badhuset

I denna lilla ort fanns det också ett badhus. Jag har bara funnit ett kort från utsidan av detta hus.
Jag har läst någonstans att badhuset hade olika ingångar beroende på vilken samhällsklass du tillhörde.

:: Lars ::

Gamla hotellet, Bunnsgården och Kamrerkontoret

Samma kåk men med olika funktioner vid olika tidpunkter.
Det började med hotellverksamhet för att byggas på med en våning och bli Bunnsgården. Enligt ett av vykorten så var det även kamrerkontor.
Gamla hotellet

Brunnsgården och kamrerkontoret efter påbyggnaden.

:: Lars ::
Hvilo-hemmet

I Sunhult fanns ett vilohem som avbildats på en del vykort.Bl.a. kan man läsa på ett vykort att et skulle vara samma hus som Sundeberg, men jag tvivlar på att det är det.Privattaget med brevbärare med cykelVilohemmet i fondenFolkliv och flaggan i toppVackert vykortSamma motiv men annorlunda beskuret ort

:: Lars ::
Okänt kafé

Någonstans i Frinnaryds närhet bör detta kafé befunnit sig. Kan i och för sig vara kaféet vid stalpet i Aneby också.Personerna är på besök i Degela denna sommar, men enligt skrivsidan är det inte därifrån denna bild är tagen.

:: Lars ::
Musikerhem i Frinnaryd?

På detta kort står det skrivet Ebba, Rut, Erik, Beda, Linnea, Blomstrand, Iris och på adressraden kan man se
Erik - Iris - målare
Linnea - Karlslund
Beda - Ebba - Lillskulla
Karl Blomstrand - Nobynäs
Rut i hemmet, MarbäckHar du fler uppgifter om dessa personer, eller mer exakt var de befinner sig, hör av dig.

:: Lars ::
Marieborg, var?

Här är två kort med Marieborg avbildat Tyvärr vet jag inte mer än att det står "Ulla utanför Marieborg" på det ena kortet.
På julkortet står "God Jul önskar eder fr. Adina, Edvin o Ulla" och avsänt till familjen Engkvist, Kniflösa, Lommaryd

Finns denna kåk i Frinnaryds närhet?

:: Lars ::
Dalbergs villa

På skrivsidan av detta vykort står det skrivet "Familjen Dalberg" och i adressfältet "Ulla Starkenberg, Solbacka, Frinnaryd".
Fem personer verkar de vara i familjen Dalberg.Vet du var denna villa finns någonstans? Hör av dig.

:: Lars ::
Gustavssons Axeryd

En nyårshälsning från Gustavsson i Axeryd till Jansson, Signesbo, Haurida.Bör vara det Axeryd intill Frinnaryd.

:: Lars ::Okänd gård från luften ...

På detta flygfoto av en gård i Anebys närhet kan man inte utläsa mer än just det Aneby i stämpeln. En del likheter finns med Sköldseryds gård, eller hur?
Känner du till vilken gård detta kan vara, skriv en kommentar här under.Hör av dig om du vet var denna gård finns.

:: Lars ::Sköldseryds gård

Strax söder om sjön Söljen ligger denna gård.
Gårdens historia känner jag inte till, men kanske du som läser detta gör det . . .


:: Lars ::
Hembygdsparken

Fyra vykort har jag hittat som visar oss hembygdsparken.

För dig som inte känner till var i Sunhultsbrunn hembygdsparken finns, så är adressen Bygatan

:: Lars ::
http://www.sunhultsbrunn.nu

En sida som bör besökas är http://www.sunhultsbrunn.nu

:: Lars ::
http://www.frinnaryd.com

Besök gärna denna sida om du är intresserad av vad som sker i dessa trakter.

http://www.frinnaryd.com


:: Lars ::Var är fotot taget, del 1

Ett vykort jag inte är riktigt säker på var det kan vara taget någonstans, men kanske DU vet?Huset till vänster kan vara hotellet, eller?

:: Lars ::

Sunhultsgranen (Picea Subglobosa)

I Norra Sunhult fanns denna gran fram till slutet av 1930-talet då de blåste omkull, och det visade sig att den var genomrutten. Granen fanns närmare bestämt 150 meter söder om torpet Kojan öster om landsvägen på gärdesrenen.Sunhultsgranen

:: Lars ::

Sunhult från ovan

När flyget introducerades så kom även möjligheten att ta fotografier från ovan. Här ser du 6 vykort med motiv från luften, tre över samhället och de andra över Vintergården. För övrigt kommer Vintergården att få ett eget inlägg vad det lider.Sunhultsbrunn med Sundeberg och Allevi mitt på vykortetAllevi nere till högerSundeberg nere till högerVintergårdenVintergården (A6-vykort)Vintergården

:: Lars ::Freylands museum och Allevi

Mittemot gästis ligger Allevi, ett två-våningshus och intill det upp mot Dalhem finner man Freylands museum.Freylands museumFreylands musemDenna bild visar egentligen inte Allevi eller museet. Huset längst till höger är gamla skolan med lärarbostaden till vänster.Allevi utmed TranåsvägenAllevi från sommar-restaurangens trädgård. Minns att en av mina klasskamrater bodde i detta hus.

:: Lars ::

Sommar-restaurangen

Vid korsningen av Bygatan och Tranåsvägen ligger denna restaurang, idag värdshuset. Jag har nästan 20 vykort som visar denna plats.

Som du kanske ser finns det en del andra byggnader. Bland annat ser man gamla skolan och missionshuset på några bilder.

:: Lars ::

Dalhem - precis intill Sundeberg

Strax nedanför Sundeberg ligger huset Dalhem. De fem vykort jag har här är alla tagna från gaveln på Sundeberg där vi bodde på 60-talet.
Dalhem närmast, sen sommarrestaurangen och längs bort skolan intill nya landsvägen. Mellan dessa hus går Bygatan idag.Skolan ännu inte byggd, men missionshuset ligger bak til höger.DalhemDalhem (variant)Dalhem (variant)

:: Lars ::

Sundeberg - f.d. handelsbod och vilohem

De få åren jag bodde i Sunhultsbrunn var det i Sundeberg. Ägaren bodde vad jag mindes i N. Notåsa någonstans.
Huset ligger utmed gamla landsvägen som går cirka 200 meter öster om och parallellt med nuvarande genomfartsled. Här lär ha varit handelsbod och vilohem under årens lopp. Vår lägenhet ligger i den västra gaveln mot Dalhem.Sundeberg strax bakom det vänstra huset.Sundeberg till vänster och "bykrogen" till högerGamla landsvägenSundebergSundebergDalhem och SundebergDalhem och SundebergSundebergEtt äkta fotografi med folkliv utanför Sundeberg.

:: Lars ::

Korsningen Tranåsvägen/Frinnarydsvägen

I detta inlägg ser du några bilder från korsningen Frinnarydsvägen och Tranåsvägen. Bland annat ser man gamla skolan i vinterskrud, kafé Furudal som jag inte tror finns kvar idag. Vill minnas att våra skolmåltider förekom just på detta kafé intill handlare Johansson.


Tranåsvägen norrut.


Korsningen från skolgårdenFrinnarydsvägen västerutSkolan till höger och Dalskog längst till vänsterDalskogKafé Furudal intill handlare Johansson

Ett litet minne från skoltiden var att på fredagarna fick vi önska oss en låt från deras jukebox. Min favorit då var "siste mohikanen" med little Gerhard.

:: Lars ::

Två klassfoton 1962 och 1963

Då jag bodde i Sunhult (Sundeberg) i början av 1960-talet började jag skolan. Här är mina två skolfoton från de åren jag gick i gamla skolan.

Båda årskurserna hade vi Märta Gustavsson som våran lärare.


En s.k. b-klass där två årskurser hade samma lärare och sal.
Min klass 1962 hade följande elever:
Benita Andersson (längst fram t.v.), Åke Johansson (mitten fram), Torbjörn Erlandsson (fram höger), Bertil Bernhardsson (bakom Åke), Lars Gudmundsson (jag, bakom Torbjörn), Ingvar Johansson (bakom Bertil) och Anders Svesson bakom mig).De fyra som sitter intill Märta är tvåorna som jag inte har namnen på.
Kanske du finns med och kan namnge de som är "anonyma" .

Kort 2 är andra klass jag gick i Sunhult 1963.Här står jag precis under 5/3. Benita till vänster, Bertil t.v. om mig, Åke t. h. om mig, Anders och Torbjörn intill Märta Gustavsson.
Känner du igen någon så skriv gärna kommentar å denna sida.

:: Lars ::

Infart söderifrån

Fyra vykort som troligen aldrig hamnade som vykort utan bara som någon slags förlaga. Leif Wirén Holsbybrunn var upphovsman till dessa vykort.

Tre av dem har samma motiv men är ändå lite olika. Det blir ju så när det blir svårare och svårare att finna nya motiv, då söker man detaljerna istället.

Huset ovanför damen med barnvagnen är gamla skolan. Om jag minns rätt låg postkontoret i huset till vänster i början av 1960-talet. På den tiden bodde jag här med mor och far samt mina två bröder.

:: Lars ::

Fosterlandsfesten 1/8 1914

För flera år sedan fick jag tag på 11 fotovykort i Malmö. Enligt ett av dem skulle händelse vara "Fosterlansfästen 1 aug 1914, Frinnaryd, Småland". Ett tolfte kort i samma serie hittade jag hos en annan säljare flera år senare.
Jag har försökt forska lite i om/var denna fest exakt ägde rum. Nödvändigtvis behöver det inte vara i Frinnaryd utan lika väl i Sunhult bara c:a halvmilen därifrån. Tyvärr har ännu ingen kunnat bekräfta denna händelse, men har du uppgifter om det hela, hör av dig.

Min första tanke var att bilderna tagits av Oscar Jarén, bygdefotografen i början av 1900-talet i Frinnaryd.
Ett trettonde kort har jag fått tag på, men detta är från en helt annan serie och troligen inte från samma fest som de andra korten.Samtliga vykort här har jag förstärkt kontrasten och skärpan på.
:: Lars ::

Sunhultsbrunn - ett samlarområde

Välkommen till denna blogg som visar ett antal vykort från Sunhultsbrunn. Denna ort som för de flesta är okänd ligger  norra Småland i Aneby kommun, Frinnaryds socken.

Jag skapar några kategorier som du ser nedan, och som var och en innehåller sina vykort. Idag finns kanske runt 160 vykort i min samling som ja tänkt lägga ut här på sidan

Kategorierna är:

 • Flygfotografier
 • centrala Sunhult
 • Interiörer
 • Frinnaryd
 • Fosterlandsfesten 1914
 • omgivningarna
 • Vintegården
 • Källan
 • Sjön Söljen
 • Hembygdsgården
 • Flerbildskort
 • Fotografier
Kanske tillkommer någon kategori eller någon försvinner.

Samhällets position kan du se på kartan nedanför.Sunhult markerat med ring. Frnnaryd ligger där S iSunhultsbrunn är.

Önskar dig en trevlig stund bland alla vykorten. Många kort är snarlika men med små detaljskillnader.

:: Lars ::


RSS 2.0